Historie

De AMB is opgericht als Tamboerkorps van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, dit gebeurde in begin jaren '50. Voor zover bekend was Wim Hendriks (†) in 1969 instructeur van dit korps. 
Toen Wim de stok aan de wilgen hing, werd hij overgenomen door Peter Vink. 
Peter Vink werd op zijn beurt overgenomen door Tom Beekman (eerste slagwerker die cum-laude 
slaagde op het Conservatorium te Arnhem, slagwerk met als bij-instrument schuiftrombone!) en 
Jan Koert. 
Jan Koert heeft het helaas een korte periode volgehouden. Onder Tom Beekman heeft de groep gouden tijden beleeft op concoursen e.d.. 
Jaren later werd Tom dirigent van het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht en is in 1996 met dit
korps op tragische wijze verongelukt bij de Herculesramp. 
Opvolger van Tom Beekman was Peter Teunissen, deze werd opgevolgd door Cees Spijkers,
tevens één van de oprichters van Taptoe Oosterbeek. In 1983 nam Arno Westerhof het roer over.
Arno is zelf als lid begonnen bij de band op 7-jarige leeftijd. 
Onder leiding van Arno is het tamboerkorps overgaan naar een andere bezetting. 
De eerste lyra's namen plaats binnen de groep en de eerste stap naar uitbreiding was gezet. 
Vanaf 2001 tot en met begin 2009 lag de muzikale leiding in handen van Peter Berendsen. 
Peter heeft binnen de band gezorgd voor veel uitdaging, door jaarlijks de moeilijkheidsgraad, van de door hem geschreven muziek en show, te verhogen. 
Door zijn werk en privéomstandigheden heeft Peter zijn functie als instructeur moeten neerleggen. 
Na het vertrek van Peter Berendsen heeft de band onder muzikale leiding gestaan van Carel Derwig (†) en Rudolf Melse. 
In 2014 heeft de band René Keulers aangetrokken als muzikaal leider. René besloot in 2016 dat 
de muzikale leiding niet meer te combineren viel met zijn andere werkzaamheden en heeft in 2016 
het toneel verlaten. Momenteel staat de band onder instructie van Erik Hommersom. 
Onder het tabblad "instructie" kunt u meer lezen over Erik.

Van Tamboer-Lyra Korps naar Melody Percussion Band
In 1983 sloot er ook een majorettepeloton aan bij het Tamboer-Lyra Korps. Dit was vrij uniek, want dit was nieuw binnen de club. De majorettes stonden onder leiding van Arianne Melse. Met Koninginnedag liep er een compleet nieuw korps. Dit was namelijk de eerste keer dat de groep met lyra's en een majorettepeloton op de weg liepen. De overige instrumenten toen der tijd bestonden uit 6 kleine trommen en 1 grote trom. Een nog niet zo'n grote groep dus. Toen de groep begon te groeien hebben nog meer instrumenten hun intrede gedaan. Er kwamen nog meer lyra's en er kwam een tim-tom bij en dat was vrij bijzonder die tijd. Er kwam steeds meer uitbreiding binnen de groep en dus is men in 1995 overgegaan op een volledige malletband bezetting, dus met bells, xylofoons en marimba's.
Sindsdien heette de groep Melody Percussion Band. De Melody Percussion Band was een graag geziene gast tijdens optochten en evenementen in zowel binnen- als buitenland. Zo deed de Melody Percussion Band ieder jaar mee aan de Airborne Wandeltocht ('s Werelds grootste eendaagse wandelevenement), Taptoe Oosterbeek, de avond wandelvierdaagse te Oosterbeek, rondgang met Koninginnedag en vele andere evenementen. In 2005 is er een einde gekomen aan de Melody Percussion Band, de groep ging afhankelijk van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, en gaat nu door het leven als de Airborne Malletband, dat is opgericht op 29 juli 2005. Door middel van rommelmarkten, subsidies en een sponsorloop heeft de AMB het voor elkaar gekregen om in oktober 2005 een nieuw, eigen instrumentarium te hebben.
Waarom Airborne Malletband?
Een nieuwe vereniging wil zeggen dat er ook een naam moet komen. De groep wilde iets bijzonders, iets speciaals, iets wat nog niet bestond in Nederland. Airborne Malletband is de naam van de club geworden omdat er in Oosterbeek en omstreken ieder jaar veel aandacht besteed wordt aan de vreselijke gebeurtenissen van de periode '40 - '45. Zoals bij velen bekend is, is er in Oosterbeek  veel en zwaar gevochten, iedereen kent het verhaal van 'Market Garden' en de 'Slag om Arnhem'. Omdat deze gebeurtenissen ook nog steeds leeft onder de leden van de malletband, heeft men besloten dit ook in haar naam naar buiten toe bekend te maken. De Airborne Malletband verleent ook jaarlijks  haar medewerking rondom de herdenkingen en evenementen tijdens de maand september.
Leden van Verdiensten
- Mevr. I. Doornekamp - Postema
- Mevr. P. Capelle - Willemsen
- Dhr. P. Berendsen
- Dhr. R. Derwig

Wilt u meer weten over de historie en hedendaagse ontwikkelingen van de Airborne Malletband? Kijkt u dan elders op deze website of neemt u contact met ons op. Heeft u soms bijzondere aanvulling voor deze pagina over onze rijke historie? Dan kunt u contact opnemen met de webmaster.